Харчування дитини дошкільного віку



Організація харчування дітей у закладі дошкільної освіти здійснюється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах», затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298/227 зі змінами до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженими наказом МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ та МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ 26.02.2013 року N 202/165 та інших нормативних документів з даного питання.

Головним завданням у харчуванні дітей від 2 до 7 років є забезпечення нормального росту і розвитку дитячого організму , а також підготовка м’язів, кісток і мозку до різкого зростання розумових і фізичних навантажень і зміни режиму, пов’язаного з початком навчання в школі.

Основні принципи харчування дітей дошкільного віку:

- харчування дітей від 2 до 7 років має повністю забезпечувати дитячий зростаючий організм необхідною енергією для того, щоб у них спостерігалася гарна рухова, розумова і психічна активність; - харчування дошкільнят має бути раціональним, збалансованим і містити всі необхідні вітаміни і мікроелементи; - харчування має враховувати індивідуальні особливості кожної дитини (алергію, непереносимість продуктів та ін); - в харчуванні необхідно обов’язково дотримувати технологію обробки продуктів і приготування їжі, а також стежити за якістю і терміном придатності всіх продуктів. На виконання Закону України«Про безпечність та якість харчових продуктів»Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійнодіючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністюхарчових продуктів ( ХАССП), затверджених наказом Міністерства аграрної політи України від 01.10.2012 № 1704/22016 (зі змінами) та з метоюзапровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах ХАССП, з метою ідентифікації небезпечних факторів і заходів контролю, що важливі для безпечності харчових продуктів, запобігання харчових отруєнь дітей та виконання санітарно-гігієнічнихправил, на об.єктах харчування закладів освіти району впроваджується тавикористовується схема виробничого контролю, заснована на принципахсистеми ХАССП. Система НАССР ( «Hazard Analysis and Critical ControlPoint» - Аналіз небезпечних чинників та критичні контрольні точки) - це пряма ілогічна система контролю, заснована на запобіганні небезпек. Суть її у наступному: на усіх стадіях виробництва конкретного харчового продукту, починаючи від приймання сировини і закінчуючи реалізацією готової продукції, для кожної технологічної операції, необхідно виявити небезпечні чинники, які можуть загрожувати безпеці продукції і забезпечити управління процесами так, щоб виключити вплив цих факторів.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У ЗАКЛАДІ  ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

  • Заклад дошкільної освіти забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку із дотриманням натурального набору продуктів, визначених спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі охорони здоров’я спільно з спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки за погодженням з спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у галузі фінансів.
  • У закладі дошкільної освіти встановлено 3-и разове харчування.
  • Організація харчування та відповідальність за якість постачання , своєчасне завезення продуктів покладається на директора, який укладає договір з постачальником.  Контроль за якістю харчування в закладі покладається на директора та медичного працівника.
  • Контроль і державний нагляд за якістю харчування у закладі дошкільної освіти покладаються на засновника, відповідні органи управління охорони здоров’я та відповідні  органи управління освітою.
  • Контроль   за   організацією   та   якістю   харчування, закладкою продуктів харчування,  кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю   зберігання,   дотриманням   термінів реалізації  продуктів  покладається  на  медичного  працівника та директора закладу дошкільної освіти.
  • Пільгові умови оплати харчування дітей у закладі дошкільної освіти надаються керівником закладу дошкільної освіти відповідно рішенням виконкому Сокальської міської ради за рахунок коштів місцевого бюджету в порядку визначеному законодавством.
  • Порядок встановлення плати за харчування дитини у  комунальному закладі дошкільної освіти визначається  Законом України «Про дошкільну освіту» та  іншими нормативно-правовими актами.